2011. május 25., szerda

Álomruha

Alapjában véve nekem mostanság kevés ruha tetszik... Egyszerűen nincsenek olyan vonalak, amik pl. az én alakomra csinosak lennének. Gondolom evvel nem vagyok egyedül.
De! Nemrégiben megláttam a Use új kollekcióját. Nem minden darabja tetszik, de ami igen, az nagyon.
Még egy kis apróság, ami külön kedves számomra: A Gellért-hegyi víztárolónál fotózták, ahol nagyjából minden nap játszottam gyerekkoromban. Szép emlékek.









2011. május 24., kedd

A május munka hangulata

Most nagyon jól esik dolgozni: szép az idő, kellően meleg van, elképesztő illatok terjengenek (leginkább bodza :D) és ilyen csodás csendéletek vannak az asztalomon:




my may

2011. május 21., szombat

Mostanság

Ritkulnak a bejegyzések. Pedig sok dolog újul meg.
Például elkezdtünk erősen sportolni. Ez nálam nagy hiányosság volt az utóbbi pár évben, szépen le is gyengültem. De közelgő születésnapomra kaptam egy szuper bringát a férjemtől. Ez megoldás volt sok kérdésre. Tudunk Grétával kettesben lovagolni járni (és ez is újdonság), kirándulni, ami itt a környéken elég komoly izommunkát igényel. :( Kezd megszokottá válni az izomláz.
És nemrég megvolt az anyák-napi ünnepség is az oviban. A sok kis csöppség hatalmas kitartással mondogatta a versikéket, az én kislányom is. Pedig nem egy verselős típus. Meg is voltam győződve róla, hogy nem tud egyet sem. Míg a többiek mondták a szép anyák-napi versikét Gréta kellően pityergett. Aztán ma délután Apa régi hangfelvételeit hallgattuk (amikor ő még csak 3 éves volt) és egyszerre elkezdett dőni a kislányomból a verselés. Kellően meglepett és el is érzékenyültem.
Aztán felpattantunk a bringára, mentünk István bácsihoz lovagolni. És most már mind a ketten. És ez egy fantasztikus dolog. Örülök, hogy elkezdtük és járhatunk, mert festői környezetben van a lovarda, István bácsi rendkívül kedves és elképesztően olcsó. Gréta viselkedése, mióta járunk, nagyon megváltozott. Beszélget velünk, szerepjátékokra vesz rá (!), fegyelmezett és szófogadó. Igaz vannak még hisztik, de javul.

.

És munka téren is nagy változás történt. Lett egy új barátom. Ő! A Gombold Újra ! pályázat alatt jöttem rá, hogy ez nekem nagyon kéne, bár már régóta szemezek valami hasonlóval. Most, hogy megvan, néha úgy érzem valami egészen új dimenzióba kerültem, mert simán rajzolni nem tudok vele. Ki kel tapasztalni és rá kell érezni, de ez így van rendjén.
Amúgy a felvételi munkámhoz is szükségem lesz rá. Már megvannak az ötletek és az anyagok hozzá, már csak egy kis idő kell pluszba, hogy el is készüljenek. Úgy elöljáróban: romantikus, könnyű és selyem. Abból ugyanis sosem elég. :D

2011. május 9., hétfő

Újragombolva

Tegnap volt a Gombold újra!- divat a magyar pályázat divatbemutatója, a kormányzat által szervezett nagy esemény.
A közel 100 millióból szervezett rendezvényen fiatal divattervezők műveit csodálhatta meg a szerencsés közönség- aki bejutott. Aki nem jutott be, az kint kivetítőn követhette a történéseket.
Nekem ugyan más elfoglaltságom volt, de azért figyeltem.
Az első fordulóba nagyon érdekes és látványos művek jutottak be. Van egy jó pár, amit magam is simán elfogadnék:

Képek a Fashionfave facebook oldaláról!

A pályázat nyertese pedig a Mome-n végzett Gyöngyösi Renáta lett, akinek a munkáit Prágában a Folklore is alive!- kiállításon is bemutatták.



És a koncepció: A kormányzat támogatja a kreatív embereket, segíti őket egy nagy eseménnyel, divatbemutatóval, bemutatkozási lehetőséggel, pénzzel, utazással, avval a reménnyel, hogy itthon maradnak a tervezők és nem mennek külföldre.
Állítólag a magyar tervezők legtöbbje külföldön híresebb, mint itthon. ... hm ....
Erre sokan azt mondanák, hogy hát milyen pénzmotiváltak és nem hazafik.
Hát én ezen annyira nem lepődök meg. Nem is gondolnám, hogy rosszul teszik.
Vegyük csak sorra a az érveiket:
  • Olcsóbban szerzik be az anyagokat: nem kérdés, hogy itthon nincs textilipar. Sok helyen nincs- kicsi a világ Kínához képest.
  • Elfogadják a más szemléletmódot: itthon egyáltalán nem. Mindenki azt veszi, ami a másiknak is tetszik. (c und a- ból 40 üzlet van itthon és megannyi h&m, zara, mango és a társaik....)
  • Technológia felkészültség: nagy hiány van itthon a technológia felszereltségből. Ami van, ugyan nagyon jó minőségű, de régi, javarészt elavult.
  • Az igényességre való törekvés: Azt hiszem ez itthon elég nagy probléma. Valahol az oktatásban kezdődik a gyökere. Legtöbben megelégszenek avval, amit látnak, nem törekednek az igazán igényes és művészi minőségre. Ennek persze a fentebb említett összes ok alapja lehet.
  • És a fizetőképesség: Azt hiszem ez nem szorul túl sok magyarázatra. Az átlag magyar nem évente cseréli le a ruhatárát... Sőt! És igazuk is van. Amíg nincs megoldva rezsi kifizetésének kérdése, vagy a normális étkezés.
Szóval véleményem szerint aranyos a kezdeményezés, de végül is én nem fűzök nagyobb reményeket hozzá. Nem hiszem, hogy a több tízezer (!) munkanélküli, vagy kényszervállalkozó varrónő, cipőkészítő vagy szabász munkát talál ezek után. Nem gondolnám, hogy olyan nagy teret kapnak ezek után a "kreatívok".

És a kreativitáshoz hozzátennék még egy gondolatot:
A kreatív ember itthon azt jelenti, hogy mivel nincs selyme és csodás brokátja, ezért celofánból és műanyag palackból kénytelen dolgozni.
És mi lenne, ha ezeket lehetne itthon kapni, netán készíteni???

És ezt a véleményt egy az egyben tudom osztani.

2011. május 5., csütörtök

Május... elkezdődött

Ez a legszebb hónap! És a hétvége gyönyörű lesz: Anyukám születésnapját ünnepeljük. És én már nagyon készülök.


2011. május 3., kedd

A cukiságok

És akkor már készülnek is a nyakláncok, amikre olyan sokat vártam. Szép lassan, de mind meglesz. :D
Meskán megtalálhatóak...